Gode råd / SoMe

SoMe - Social Media

SoMe betyder Sociale Medier, som fx Facebook, Snapchat, Twitter og Instagram

SoMe er en forkortelse for sociale medier. Men hvad er det egentlig for en størrelse? Et socialt medie er en kommunikationskanal, som gør det muligt hurtigt at udveksle beskeder, billeder og mere via en internetforbindelse. Her giver vi dig et overblik over de mest populære.
 
Som billedet ovenfor viser, er det dårlig skik at blande de forskellige typer af opslag og indhold på de forskellige sociale medier. Fx er det dårlig stil at lægge opskrifter og kattevideoer på LinkedIn. Nogle brugere sletter simpelthen de connections der skriver upassende indhold.
 

Facebook

80% af danskerne er på Facebook, som dermed er det mest populære sociale medie i Danmark. Vi bruger det blandt andet til at holde eller få kontakt med nye såvel som gamle venner og bekendte.
 
Mange får også en del af deres nyheder fra Facebook, inviterer til fødselsdag via en facebookbegivenhed eller tjekker pizzamandens menu på hans Facebook-side.

Youtube

På den populære hjemmeside Youtube kan du frit se og dele videoer af alverdens ting. Du kan både blive underholdt af morsomme klip, eller du kan bruge det som en læringsportal. Du kan nemlig finde videoer, der viser dig alt fra hvordan du stryger en skjorte, til hvordan du laver sushi.

LinkedIn

LinkedIn er et socialt medie, som er målrettet erhvervslivet. Her bliver dine ”venner” kaldt forbindelser, du har mulighed for at tilføje dine faglige kompetencer og mange virksomheder rekrutterer medarbejdere eller laver jobopslag via mediet.

Instagram

I app’en Instagram deler man billeder af stort og småt. Du kan følge alverdens profiler, blandt andet dine venner, bekendte, kendisser, butikker, mærkevarer, magasiner og mange flere.
 
Når du følger en profil, vil vedkommendes billeder komme frem på din forside, men for at de kan se dine billeder, skal de også følge dig. Du kan også søge efter specifikke hashtags og på den måde finde inspiration til for eksempel madlavning eller indretning.
 

Twitter

På Twitter kan du skrive små statusopdateringer med både tekst og billede, kaldet tweets. Har du en brugerprofil på Twitter, kan du følge andre brugere, og du kan like, kommentere eller retweete (dele) deres tweets. I Danmark er de fleste brugere på Twitter politikere og journalister.

Snapchat

Du kan bruge appen Snapchat til at tage hurtige øjebliksbilleder (snaps) og sende dem til dine venner, som kan svare tilbage med et nyt øje- bliksbillede. Det er også muligt at supplere billedet med en kort tekst.
 
Det er specielt de unge, der er vilde med appen, og en undersøgelse vi- ser, at Snapchat ligger på en tredje- plads blandt de 15-25-årige, når det handler om, hvilken app de mindst kan leve uden.

Hashtag - # - også kaldet "havelåge"

Et hashtag er et tegn, der sættes foran et ord på sociale medier for at gøre det søgbart for andre brugere. Hashtags er specielt brugt på Instagram og Twitter.

Pinterest, Reddit og mange flere

Der findes et hav af andre mindre kendte sociale medier. På Pinterest kan du lave din egen opslagstavle med idéer til for eksempel en temafest, og på Reddit indsender brugerne selv indhold i form af links eller tekst. Derudover findes millioner af forskellige apps i både App Store og Google Play – så det er bare med at komme i gang.
 
Tekst: Anna Dunø Madsen
Tim Bregning Karlsen | Himmelev Have 3, st. 4, 4000 Roskilde - Danmark | Tlf.: 2548 1848 | tim@bregning.it