Nye indlæg

webZnedkeren.dk - altid først med det sidste!

Disruption og fremtidens arbejdsmarked

19-08-2017

Disruption betyder en hurtig og for organisationer livstruende forandring af deres forretningsvilkår. Du kender det allerede fra medierne (gratis på nettet), bilbranchen (privatleasing og delebiler), produktion (robotter og 3-d-print), taxa (Uber) og hoteller (hotels.com og Airbnb).

Men disruption vil ramme alle brancher. Tag fx uddannelsessektoren. Hvordan er fremtidens didaktik med brug af campmodeller, kunstig intelligens, turboforløb og YouTube?

Alle i det offentlige skal være skarpe på disruption – dels kunne følge udviklingen med lovgivning, regulering og ikke mindst kontrol af de mange nye firmaer, fx er private jo nu verdens største hotelkæde i Airbnb – dels være skarpe på selv at udnytte de nye teknologier.

Hvad betyder dette for fremtidens arbejdsmarked? Kigger vi i krystalkuglen, kan vi se følgende:

 • Freelancere er i kraftig vækst – drevet af både virksomheder og af individer, som ønsker frihed, fleksibilitet og deltid. Når en stor tocifret del af arbejdsmarkedet er freelance, er det en disruption af både faglige organisationer og hele modellen omkring overenskomster og funktionærloven.
 • Teknologi – teknologi – teknologi er i eksplosiv vækst. Der kommer en masse job, som skal:
  – fremstille teknologien
  – udtænke smarte anvendelser af den
  – installere den
  – bygge broen og lære os den
  – og derfra skal vi alle være superbrugere af den.
 • De erfarne vil ikke kunne guide os ind i den nye verden – de sædvanlige mentorer bliver en stemme fra fortiden. Hvem skal introducere os til den nye teknologi? Det skal de unge!

 • Vi kommer alle til at arbejde på ryggen af kunstig intelligens. Stephen Hawking og University of Oxford hævder, at 54 % af alle job kan blive automatiseret af kunstig intelligens. Det gælder enhver form for sagsbehandling lige fra revision til banker, fra jurister til offentlige myndigheder og butikspersonale. Og al bevægelse fra pilot til truckfører.

 • Det betyder, at vi får nye kolleger baseret på kunstig intelligens. I dag er der masser af mennesker, som arbejder tæt sammen med maskiner – men “we ain’t seen nothing yet”. Mange kan godt forestille sig at have en maskine til at hjælpe sig – men de færreste kan forestille sig at have en maskine som chef ...

 • Nye arbejdspladser kommer på et højere teknisk niveau. Mennesket får de svære opgaver uden rutiner. Det ser vi allerede i dag – læger og advokater får kun de svære spørgsmål af kunderne – Google har ordnet det nemme.

 • Svære opgaver omfatter også den udfordrende menneskelige interaktion. Der, hvor der er konfliktpotentiale, omsorg eller opdragelse på spil. Det bliver hos menneskene.

Man kan frygte et polariseret arbejdsmarked mellem dem, der er med på vognen med teknologi, og dem, der ikke er.

Omvendt frygtede man også, at opvaskemaskinerne skulle gøre kvinder overflødige. Ny teknologi kan give vækst, velstand og arbejdspladser. Hidtil har vi være blandt de bedste i verden til at omsætte ny teknologi hertil. Spørgsmålet er, om vi fortsat evner det.

Tune Hein er ledelsesrådgiver, foredragsholder, iværksætter og bl.a. forfatter til bogen “Disrupt eller dø!”.

af Tune Hein


Kategori: Generelt

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

Se flere Nyheder i menuen til venstre :-)
Tim Bregning Karlsen | Himmelev Have 3, st. 4, 4000 Roskilde - Danmark | Tlf.: 2548 1848 | tim@bregning.it