Nye indlæg

webZnedkeren.dk - altid først med det sidste!

VFR-flyvning om vinteren

10-10-2016
Vinteren nærmer sig. Vejret bliver dårligere. Flere skyer, regn, snebyger, dårlig sigt og generelt lave værdier.
 
MEN - derfor kan du godt holde dig skarp på at flyve!
 
Flyvning om vinteren
 
I dag tager alting længere tid i Roskilde end jeg har regnet med, så den lovede sne når at begynde, inden vi kommer af sted. Landingsværdierne er ok, 2-3 km og 1000 fod i Roskilde og højere vestpå, 2-3000 fod, over MEA, minimum en-route altitude. Vi skulle altså kunne gå ud af bunden af skyerne undervejs uden at ramme noget hårdt.

Velkommen! skriver Karup på min fax med ansøgning om landingstilladelse. Lad os så komme af sted.

Som sædvanligt, når jeg skal til Midtjylland, har jeg planlagt med FL60 - den største højde der giver lov til at planlægge via Trano VOR, som ligger præcis på stregen mod Karup. Sigwx-kortet siger moderat is, men de relativt mange kuldegrader i stratiforme skyer burde ikke give is, så vi flyver frejdigt af sted. Vi er mere end 150 kg under fuldvægt og har desuden kuldegradernes ekstra hestekræfter.

Denne aften skal jeg absolut bede om bane 29 til start, hvor vinden er østlig og 8 knob - men Mooney'en er fuldstændig uimponeret af medvindsstarten og er i luften efter nogle få sekunder. Ingen is under stigning. Ingen is i FL 60. Så sner det, og det sner endnu mere, Ingen is. Jeg lyser ud på termometerproben med min lille lommelygte omkring en gang i minuttet. Og ud på vingerne. Og på motorinstrumenterne, som ikke har indbygget lys. Ingen is. Minus 10 grader - der er lovet minus 13, men de 3 graders forskel kan næsten passe med fartvarmen ved vores 140 knob. Der er osse lovet 15 knob medvind, men der er kun 5. Det bare sner og sner.

Med landingslyset prøver vi den næsten kvalmende svimlende effekt af at se sneen komme imod os. Det er her, Zhek spørger, hvad jeg vil gøre, hvis der kommer is på flyet. Jeg fortæller ham om min plan. Op, ned og rundt.

Kategori: Flyvning

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

Se flere Nyheder i menuen til venstre :-)
Tim Bregning Karlsen | Himmelev Have 3, st. 4, 4000 Roskilde - Danmark | Tlf.: 2548 1848 | tim@bregning.it